De komende jaren zal onze economie grote veranderingen doormaken. Het Internet-of-Things verbindt in Nederland over niet al te lange tijd tientallen miljoenen apparaten met het internet en dus met elkaar.

Die apparaten produceren ongekende hoeveelheden data. Die data worden verwerkt en opgeslagen. En zorgen voor nieuwe kennis en informatie. Ook de ontwikkeling van 3D-printing gaat zorgen voor een dataexplosie. Nauwkeurige ontwerpen zijn niet in een klein bestandje te vatten. Op het gebied van robotica staan we aan het begin van een in mijn ogen revolutionaire ontwikkeling. Ik las laatst dat Nederland wereldkampioen robotvoetbal is geworden. Voor voetballiefhebbers een schrale troost, maar ik zie dit als een teken dat we op het gebied van robotica tot de wereldtop behoren.

Nederland staat er internationaal gezien goed voor op het gebied van ICT. We staan nummer vier in de ICT Readiness Index van het World Economic Forum. Dat is vooral te danken aan onze uitstekende telecominfrastructuur, ons hoge opleidingsniveau en de bereidheid om nieuwe toepassingen te implementeren. We lopen graag voorop. Nederland is niet voor niets een aantrekkelijke vestigingsplaats voor datacenters. Grote internationale spelers kiezen voor Nederland, mede vanwege de aanwezigheid van AMS-IX, de Amsterdam Internet Exchange. Lang niet iedereen weet dat een groot deel van het internationale internetverkeer loopt via Nederland. Gelet op de doorbraken waar ik in het begin over schreef is dit heel goed nieuws.

Wilt u innoveren of “voorop lopen”

Bel dan met Kees Paardekam 06-33935646