veilig-wachtwoord-tips2

De veiligheid van uw PC en gegevens is vanzelfsprekend erg belangrijk. In de praktijk richten veel computergebruikers zich voornamelijk op de beveiliging van de PC zelf. Er is echter nog een veiligheidsrisico dat vaak over het hoofd wordt gezien: wachtwoorden, en die worden met alle clouddiensten steeds meer van belang om uw gegevens te beschermen.

Peter Pannekoek is te gast bij De Wereld Draait Door en vertelt over wachtwoorden op het internet. Klik op onderstaande video om het fragment te bekijken.

Tips voor het bedenken en onthouden van wachtwoorden

Een veilig wachtwoord is minimaal acht tekens lang en bestaat uit een willekeurige combinatie van letters, cijfers, leestekens en symbolen. Hierdoor zijn ze echter moeilijk te onthouden.

Een wachtwoord als TShma10kudpg is immers niet zo eenvoudig als bv. jantje123. Maar het wordt al veel eenvoudiger als u uw wachtwoord in de vorm van een zin onthoudt. Het eerder genoemde TShma10kudpg is namelijk eenvoudig te onthouden wanneer u het als een zinnetje onthoudt, waarvan u van elk woord de eerste letter neemt en de getallen voluit schrijft. In dit geval ‘Topsystems heeft me al 10 keer uit de problemen geholpen’.

Daarnaast kunt u bepaalde letters en cijfers altijd door symbolen vervangen. Maak van een i bijvoorbeeld een uitroepteken en van het cijfer acht bijvoorbeeld een sterretje (asteriks, een * dus). Zo brengt u op eenvoudige wijze variatie middels leestekens en symbolen aan en blijft het wachtwoord nog altijd eenvoudig te onthouden, maar moeilijk te kraken.