helpdesk_202008

Stel je voor, je werkt bij een organisatie die met vertrouwelijke gegevens werkt. Binnen deze organisatie werkt ook Peter. Een ijverige IT’er. Peter weet heel goed wat hij moet doen. Hij is van elke mogelijke risico op de hoogte en heeft passie voor zijn vak.

Tijdens een gesprek wilt de manager adres gegevens van particulieren doormailen. Dit mag niet. Deze gegevens bevatten persoonlijke data en mogen niet digitaal verzonden worden. De manager wilt deze gegevens whatsappen om snel te zijn. Mag niet. Whatsapp is niet veilig genoeg. Je wilt graag huis werken met deze gegevens. Kan niet. Omdat Remote Access niet veilig kan zijn.

Je wilt je Ipad meenemen om daarop te werken. Mag niet: Het is een privé apparaat. Dan maar je mail lezen op je telefoon. Kan niet. Privé apparaten zijn niet toegestaan.

Ook het werken op je prive computer wil je werken. Kan niet. De usb poorten zijn uitgeschakeld. Dan maar je bestanden op Google Drive zetten. Onmogelijk. Google Drive wordt geblokkeerd. Je wilt graag skypen. Kan niet . Skype is niet veilig genoeg.

Daarnaast is communicatie met Amerika niet veilig volgens Peter. Je moet om de dertig dagen je wachtwoord wijzigen. Maar dat bestaat uit …… vul maar in.

It ‘er Peter heeft het goed voor elkaar. Alles is veilig. Om het nog veiliger te maken, overweegt hij zelfs het bedrijf af te sluiten van het grote boze internet……..

Hoewel dit allemaal heel erg onredelijk klinkt, wordt het steeds meer werkelijkheid. Er is geen balans tussen beveiligingen en gebruiksgemak. Voor de meest aangehaalde risico’s zijn prima oplossingen te vinden. Het is dan ook de kunst van IT ‘ers om zich te ontwikkelen tot evenwichtskunstenaars die continue de balans weten te vinden tussen kwaad en erger…….

Ons advies : laten we samen afspraken maken en een ICT beleid opzetten.

Meer informatie : Kees Paardekam 06-33935646