wolkendek_124611

Ter informatie

Onderweg van Los Angeles naar Maui (Hawaï) kijk ik door het vliegtuigraampje naar het wolkendek dat onder me voorbij trekt. Geen wolk is hetzelfde en toch vormen ze samen een prachtige deken die de Grote Oceaan bedekt. Iedere individuele wolk verandert continu van vorm en ziet er vanuit verschillende invalshoeken steeds weer anders uit. Ook de hedendaagse it is continu aan een toenemende snelheid van verandering onderhevig.

Het it-landschap gaat bovendien steeds meer lijken op een dek van wolken (lees: applicaties) van verschillende grootte en veranderlijkheid. Met als groot verschil dat binnen ondernemingen het ‘wolkendek’ aan vele regels moet voldoen.

Dit bracht me tot een inzicht.maakte ik de analogie tussen Lego en de mogelijkheden van cloud computing. Beschouw individuele clouddiensten als losse Legosteentjes, en ieder bedrijf of persoon kan een huisje.

Maar er is een groot verschil tussen beide analogieën: de manier van koppelen. Legostenen werken zo goed omdat deze een gestandaardiseerde en onveranderlijke koppeling hebben. Maar probeer hier nu eens een blokje van een Chinees Lego-alternatief op te plaatsen… Toch even anders! Wolken kennen op hun beurt alleen maar veranderlijke vormen, alhoewel we wel verschillende wolkentypen onderkennen.

Voor backoffice-systemen hebben bedrijven vaak al communicatiestandaarden afgesproken, om volgens service georiënteerde architectuur (soa) informatie uit te wisselen. Dat kan, omdat services van interne systemen vaak naar eigen inzicht aangepast kunnen worden. Deze systemen integreren we nu steeds vaker met een groeiend aantal SaaS-applicaties, die vaak ieder een eigen, individueel evaluerende taal praten. Hier ligt een prachtige uitdaging, die om continue aanpassing vraagt. It zal morgen dus net weer anders zijn dan vandaag, It zal nooit meer hetzelfde zijn.

Informatie van
Edwin Schouten MScSenior Cloud Advisor

Expert van Computable voor de topics: Architectuur en Cloud Computing

Read more: http://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/5407924/2333364/it-zal-nooit-meer-hetzelfde-zijn.html#ixzz3ckVQ4yrr